Het Nederlandse bedrijfsleven, de wetenschap en de maatschappij vragen toenemend inhoudelijke bijdragen van talentvolle bètawetenschappers. Nederland wil zich handhaven in de mondiale wetenschappelijke top van de natuur- en scheikunde.
De natuur- en scheikunde vormen het fundament van de Sector Bèta/Techniek. De disciplines staan aan de basis van de maakindustrie, de oplossing van grote maatschappelijke vraagstukken (NWA en topsectoren) en zijn nauw verbonden met andere wetenschapsgebieden. Nederland vraagt steeds meer van deze disciplines waar het de opleiding van studenten, de kwaliteit van het onderzoek en de overdracht naar belangrijke toepassingsgebieden betreft, zoals de bredere Bèta/Techniek sector. Door deze grotere vraag is er schaarste aan middelen en infrastructuur.
De Raad bepleit daarom een integraal plan voor onderwijs, onderzoek en innovatie in de natuur- en scheikunde. En vraagt het nieuwe kabinet in het manifest ‘Koester het fundament’ om een structurele versterking van het natuur- en scheikundeonderzoek en –onderwijs van € 20 miljoen per jaar extra, oplopend tot € 120 miljoen per jaar in 2023. Deze middelen moeten via een integraal plan op de goede plaats terechtkomen.
–
De Raad wil:
- Versterking van de universitaire infrastructuur voor onderwijs en onderzoek, om de kwaliteit van de opleidingen te borgen. Het moet leiden tot een verdere toename van de BSc-instroom, bloeiend onderwijs en aandacht voor talentontwikkeling. De Raad streeft naar outreach over de hele opleidingsketen en versterking van de (eerstegraads) lerarenopleiding. Dit moet bijdragen aan een groeiende in- en doorstroom en diversiteit, waarbij het aandeel van vrouwen en minderheden zal toenemen, over de hele breedte tot en met het niveau van hoogleraar.
- Betere financieringsmogelijkheden voor excellent onderzoek met speciale nadruk op het aantrekken van toptalent (start-up funding) en mid career onderzoekers. De Nederlandse universiteiten komen sterker te staan in de concurrentie met buitenlandse onderwijsinstellingen.
- Versterking van de verbinding van fundamenteel onderzoek met de bredere Bèta/Techniek sector, de topsectoren, het hbo, het bedrijfsleven en de Nederlandse Wetenschapsagenda. Strategische programmering voor maatschappij en innovatie. De disciplines kunnen belangrijker bijdragen aan het oplossen van multidisciplinaire uitdagingen. Fundamenteel onderzoek, topsectoren en het bedrijfsleven worden verder verbonden.
Hiermee is dit plan een vervolg op het eerste Sectorplan Natuur- en Scheikunde dat tussen 2007 en 2016 succesvol werd uitgerold.
Een sectorplan is een middel waarmee onderwijs, onderzoek en maatschappelijke bijdragen geïntegreerd ‘aan te vliegen’ zijn: wetenschappelijke sectoren verdelen financiële middelen over de onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten, waardoor verschillende doelstellingen in afstemming te realiseren zijn.